Štajerles trade d.o.o.
Naj se vaše stanovanje spremeni v topel in udoben dom. Izberite
www.stajerles-trade.si in si privoščite kakovostno stavbno pohištvo (okna, vrata, talne obloge, ...).

Stavbno pohištvo Štajerles
Računovodske storitve
Naj vaše podjetje posluje pozitivno in naj bodo vaše bilance take kot ste si jih vedno želeli. Izberite pravo računovodstvo

Računovodstvo

Tende v različnih izvedbah

Različne tende med seboj nedvomno združuje namen, ki je pri vseh izvedbah enak – zaščititi prostor pred neugodnimi vremenskimi vplivi. Tende sicer lahko uporabimo tudi kot zaščito pred pogledi radovednežev ali pred vdorom moteče svetlobe, a to ni njihov primarni namen. Kakorkoli že, kljub enakemu namenu poznamo različne izvedbe tend, ki se med seboj razlikujejo v nekaterih pomembnih lastnostih, zato vsekakor ni vseeno, za katero različico se odločimo, ko želimo s tendami opremiti svojo teraso ali drug prostor.

Različne vrste tend se navadno ločujejo po lastnostih konstrukcije. Predvsem so si različni mehanizmi, ki skrbijo za pospravljanje tkanine v času neuporabe. Osnovna konstrukcija je lahko statična, torej takšna, ki sploh ne omogoča upravljanja tkanine, lahko pa z nekim mehanizmom tkanino pospravi. Najenostavnejši so mehanski oziroma ročni mehanizmi, ki tkanino zložijo s pomočjo škarjastih oziroma teleskopskih elementov konstrukcije, lahko pa se odločimo za navojni mehanizem, ki tkanino pospravi v kompakten zvitek. To lahko dosežemo ročno, lahko pa navojni mehanizem opremimo z elektromotorjem in celo z daljinskim upravljalnikom. Glede na način shranjevanja tende ločimo klasične tende, ki se ob pospravljanju preprosto zložijo, ter tako imenovane kasetne tende, pri katerih se tkanina in nosilci pospravijo v zaščitno kaseto. Nadalje pa tende ločimo še glede na obliko, na primer kupolaste tende, ter namen, na primer strešne in fasadne tende.

Poznavanje različnih izvedb tend je seveda zelo pomembno, če želimo zasenčiti prostor ob svojem objektu. Izvedbe v veliki meri odločajo o tem, kako bo potekala uporaba tend, zato je treba že pred nakupom vedeti, katera rešitev bo za dani primer najbolj optimalna. Res je, da so si nekatere različice precej podobne in lahko služijo enakemu namenu, a pri tovrstnih projektih se ne gre zanašati na srečo. Najbolje se je vnaprej dobro pripraviti, po potrebi pa za nasvet vprašati strokovnjaka.